Wat is TRON? Tron (TRX) bouwt aan een gedecentraliseerd internet en een social media platform op basis van blockchain technologie. Tron is ook een virtuele computer en smart contract platform wat gedecentraliseerd applicaties kan uitvoeren. Volgens de makers specialiseert Tron zich in het aanbieden van enorme schaalbaarheid en consistente betrouwbaarheid waarmee grote hoeveelheden transacties met hoge snelheid kunnen worden verwerkt.

Tron App store

Tron maakt het mogelijk voor iedereen om digitale gegevens te publiceren, op te slaan of te beheren. Dat kan met documenten, muziek en video, maar ook de distributie van games is mogelijk. Er is hierbij dus geen derde partij nodig zoals een Youtube of een Apple App store. Heel veel van de winst van online publicaties en games gaat nu naar de distributeurs en niet naar de makers. Op het Tron netwerk zijn het alleen de makers die hoeven te verdienen aan wat ze publiceren en hierdoor kunnen boeken, films en games voor de consument ook nog veel goedkoper aangeboden worden.

Wat is Tronix(TRX): de Tron token

Het Tron netwerk gebruikt Tronix (TRX) op zijn eigen netwerk. Je kunt er verhalen of muziek mee kopen en betalen voor of in games. De naam Tronix wordt niet veel meer gebruikt, meestal is het Tron coin of simpelweg Tron.

Beschikbaarheid Beperkt beschikbaar
Maximum aantal tokens 99.444.993.683 TRX
Huidige omloop 66.845.779.781 TRX
Consensus algoritme Delegated Proof of Stake
Blok  tijd / beloning 3 seconden / 32 TRX
Capaciteit (transacties per seconde) 2000 tps

Op 18 december 2017 is door de TRON Foundation 34,2 miljard tokens (34%) opgesloten tot 1 januari 2020. Het laatste nieuws (juni 2019) is dat de Tron foundation in een jaar tijd voor $20 miljoen TRX tokens terug gaat kopen. Tegen de huidige prijzen zijn dat meer dan 1 miljard TRX tokens (1,13%). TRON foundation is een stichting die is opgericht om de ontwikkeling en het onderhoud van het gedistribueerde TRON-netwerk te verzorgen.

Justin Sun

Tron is opgericht door de CEO Justin Sun Yuchen. Hij is vooral zelf heel actief op social media en weet het project doorgaans goed te promoten. Er werkt een team van 60 mensen aan Tron met onder andere ontwikkelaars van Alibaba, Tencent en WeChat. Deze bedrijven horen bij de grootste internetbedrijven in de wereld. Tron heeft hiermee zeker de potentie om een groter dApp platform te worden dan Ethereum. Justin Sun is in Azië vooral bekend als bedenker en CEO van PEIWO, de populairste Chinese live streaming smartphone app. Hij was zelfs even hoofdvertegenwoordiger en adviseur voor Ripple China. Het wordt wel tijd dat veel beloftes van de slechts 29-jarige Justin op Twitter ook tot stand komen, want in al zijn jonge enthousiasme loopt hij soms te ver vooruit op wat er daadwerkelijk gebeurt op het TRON netwerk.

Wie gebruikt Tron?

Uiteindelijk wil TRON de basis zijn van een compleet nieuw gedecentraliseerd internet, een app store, een spelletjes, muziek en boekenwinkel én een cryptovaluta. Op dit moment is het aantal DApps nog klein zeker vergeleken met Ethereum, maar door de bijna gratis transacties is het momenteel wel al het drukste bij TRON van alle platformen. Net als overigens op Twitter waar Tron vaker genoemd wordt dan Bitcoin.