Wat is Stellar Lumens? Stellar (XLM) is een cryptovaluta platform dat is ontworpen om een snelle en veilige overdracht van waarde tegen lage kosten mogelijk te maken. Het is bedoeld voor zowel particulieren als voor zakelijke gebruikers zoals banken en andere financiële instellingen. Met Stellar kan je geld versturen en ontvangen in elke valuta. Zowel uitwisselingen tussen fiat-gebaseerde valuta’s als tussen cryptocurrencies worden door het protocol ondersteund. Stellar wil vooral een open financieel systeem zijn en alle mensen op deze aarde toegang te geven tot goedkope financiële diensten.

Stellar (XLM) vs Ripple (XRP)

Stellar is opgericht door Jed McCaleb, die ook aan de basis stond van een andere populaire munt, de Ripple. Stellar gebruikte dan ook in het begin hetzelfde protocol als Ripple. Net als Ripple is Stellar ook bedoeld als grensoverschrijdend overschrijvings- en betalingssysteem dat iedereen snel met elkaar verbindt tegen zeer lage transactiekosten. Het grootste verschil is dat Ripple Labs een commercieel bedrijf is met winstoogmerk en de Stellar Foundation een non-profit liefdadigheidsinstelling is, die wereldwijde toegang, financiële inclusie, en financiële educatie wil stimuleren. Het Stellar protocol is, in tegenstelling tot de Ripple code, volledig open Source.

Decentrale beurs

Een zeer belangrijk onderdeel van de Stellar blockchain is de decentrale beurs. Via de XLM token kan een gebruiker elke munt (crypto en fiat) sturen naar iemand anders en die kan de waarde ontvangen in elke munt (crypto en fiat). Het netwerk vindt automatisch de beste wisselkoers. In het kort: koop Stellar met euro, verstuurt de XLM naar iemand en de ontvangende persoon verkoopt Stellar weer voor euro.

XLM in ontwikkelingslanden

De primaire focus van Stellar ligt op de ontwikkelingslanden en op het brengen van overboekingen, bankleningen en andere financiële diensten aan diegenen die nog steeds buiten het bereik van de huidige banken vallen. Er worden geen kosten in rekening gebracht aan personen of instellingen voor het gebruik van het Stellar netwerk. Elke transactie vereist slechts een vergoeding van 10 stroops of 0,00001 lumen, op dit moment ongeveer 1 miljoenste dollar.

Wat is Stellar Lumens token

Stellar ontving in 2014 een eerste financiering van $3M van betalingsverwerker Stripe (in ruil voor 2 miljard lumens) en donaties van organisaties als BlackRock, Google en FastForward.

Het project dekt de operationele kosten van verdere ontwikkeling van het protocol door het accepteren van fiscaal aftrekbare publieke donaties, en door het gebruik van de 5 miljard lumens (5%) die bij de start van de munt voor dit doel zijn gereserveerd.

Beschikbaarheid Beperkt beschikbaar
2% voor Stripe
5% voor team
Maximum aantal tokens 105.263.081.265 XLM
Huidige omloop 19.636.140.289 XLM
Consensus algoritme Stellar Consensus Protocol
Blok tijd / beloning 3 seconden / geen (zie Stellar inflatie)
Capaciteit (transacties per seconde) 1000 tps standaard, en getest met 10.000 tps op Google cloud servers

Stellar inflatie

Stellar gebruikt geen Proof of Stake zoals andere cryptovaluta en ook geen Proof of Work zoals Bitcoin en ook geen dividend systeem zoals Neo met Gas. Stellar heeft een inflatie van 1% per jaar. Deze vaste nominale inflatie wordt in de vorm van nieuwe tokens uitgekeerd aan alle XLM houders met meer dan 0,05% van de stemmen van andere accounts in het netwerk. Er is dus geen blok beloning, en de meeste transactieverwerkende nodes in het Stellar netwerk zijn dan ook actieve toepassingen van de Stellar blockchain. Ze draaien geen node voor een andere reden dan het netwerk in stand te houden waar ze gebruik van maken.

Meer informatie over hoe XLM werkt, XLM kopen of de XLM waarde vind je allemaal bij Triaconta.