Wat is Ripple (XRP)? Ripple is oorspronkelijk gelanceerd in 2012 als een volgende iteratie van Ripplepay. Ripple is een “real-time gross settlement system” (RTGS), wisselkantoor en overboekings- netwerk. Het Ripple-protocol (met token XRP) is bedoeld om bijna onmiddellijk en direct geld over te zetten tussen twee partijen. Elk type valuta kan worden ingewisseld, van fiat-valuta’s in goud tot zelfs airline-miles. Een transactie op het Ripple netwerk kost slechts een fractie van de kosten van een traditionele bank-transactie en gaat bovendien oneindig veel sneller.

Ripple Kopen
Ripple Kopen

Ripple draait op een blockchain die wordt beheerd door een netwerk van onafhankelijke servers die transactiegegevens voortdurend vergelijken. Ripple werkt niet op de energie- en computer intensieve proof-of-work consensus die Bitcoin gebruikt. Het is gebaseerd op een gedeelde openbare database die werkt met een consensus proces tussen de validerende servers om de integriteit te waarborgen. De validerende servers kunnen van iedereen zijn, van individuen en bedrijven tot banken.

Ripple de revolutie voor banken

Internationale transacties verlopen op dit moment via een bankrekening die jouw bank heeft bij een andere bank, vaak via weer een andere bank, naar de Centrale Bank van je land. Dan naar de Centrale Bank van het andere land, via een regionale bank, en uiteindelijk naar de bank waar de rekeninghouder, die je wilt betalen bankiert. Dit proces kost meerdere dagen omdat elke bank het geld eerst binnen wil hebben voordat het de volgende bank betaalt. En elke bank wil er natuurlijk een beetje aan verdienen dus het kost ook relatief veel geld.

Via Xcurrent van Ripple Labs kan elke bank direct aan elke andere bank betalen. Het kost slechts enkele seconden en is bijna kosteloos. Aantrekkelijk voor de klant, maar ook zeer voordelig voor de deelnemende banken. Het is met Ripple voor de bank namelijk niet meer nodig om een flinke hoeveelheid geld vast te zetten op zogenaamde nostro rekeningen. Dit zijn bankrekeningen die een binnenlandse bank aanhoudt bij een buitenlandse bank in de munteenheid van dat land om internationale transacties mogelijk te maken. Het Ripple netwerk ondersteunt automatisch meerdere valuta’s en heeft een ingebouwde currency exchange. Als je een aankoop doet in euro’s bij een verkoper in Japan, komt je betaling automatisch in Japanse yen op de rekening van de Japanse ontvanger.

Ripple is de eerste cryptocurrency munt die door gevestigde financiële instituties getest wordt of al in gebruik is genomen. De klanten van deze instituties profiteren van goedkopere en sneller transacties, wat internationale handel ook nog meer zal stimuleren. De bank of betalingsverwerker doet meer transacties en verlaagt enorm de kosten en kan zo meer winst realiseren of andere bankkosten voor klanten verlagen.

Wat is Ripple (XRP): Emissie en werkwijze van Ripple

Alle XRP zijn in 2012 vooraf gemined en werden eigendom van Ripple Labs. Deelnemers aan het Ripple netwerk kopen XRP via Xrapid en kunnen zo gebruik maken van het Ripple Transaction Protocol en de omwissel diensten van Ripple. Er zijn bijna 100 miljard XRP tokens waarvan er 55 miljard vastzitten in cryptografisch beveiligde Escrow rekeningen. Met deze blokkering wil het Ripple bedrijf iedereen de zekerheid geven dat zij de markt nooit zullen overspoelen met deze tokens. Elke maand gedurende 55 maanden komen 1 miljard tokens vrij voor verkoop via Xrapid. Wordt niet alles verkocht dan wordt het restant weer 55 maanden geblokkeerd op een Escrow rekening.

Type Permissioned blockchain
Maximum aantal tokens 100.000.000.000 XRP via pre-mine
Emissie naar de markt Maandelijkse deblokkering door Ripple
Emissie schema Maximaal 1.000.000.000 XRP per maand
Verwachte laatste uitgave 2050
Consensus algoritme Byzantine Fault Tolerance
Bloktijd NVT, transacties worden direct verstuurd

De mensen achter Ripple Labs

Ripple is oorspronkelijk bedacht door Jed McCaleb en ontwikkeld door Arthur Britto. Inmiddels is het Amerikaanse bedrijf achter Ripple, Ripple Labs Inc., vanaf 2012 bezig met de doorontwikkeling van Ripple. Ripple Labs Inc. brengt tientallen jaren ervaring samen op het gebied van technologie, financiële dienstverlening en compliance. Het bedrijf is inmiddels miljarden waard en investeert zelf volop in de verdere ontwikkeling van de technologie. Ripple heeft ook belangen genomen in internationale betalingsverwerkers als Moneygram om via een partnerschap de technologie te introduceren en verder te ontwikkelen.

Wat is Ripple waard?

Na Bitcoin en Ethereum is Ripple het bekendst en is het een van de grote namen in de cryptocurrency markt. Op 4 januari 2018 bereikte de Ripple (XRP) -prijs een hoogtepunt van $ 3,31, een ongelooflijke winst van 51,709% sinds begin 2017. Dit vertegenwoordigde een marktkapitalisatie van $ 331 miljard, waardoor de waardering van Ripple op hetzelfde niveau was als Google, Apple, Facebook, Alibaba en Amazon – de grootste techreuzen in de wereld.

Op dit moment is de koers veel lager ook al wordt Ripple al door diverse banken gebruikt. Banco Santander, BBVA, Royal Bank of Scotland, Reisebank, Bank of America en UniCredit maken gebruik van de Ripple technologie. Daarnaast zitten heel veel banken nog in de onderzoeksfase. De meeste financiële dienstverleners zien veel besparingsmogelijkheden in hun internationale betalingsverkeer.

De concurrentie van Ripple

De grootste concurrent van Ripple is SWIFT, het huidige (trage, dure) financiële netwerk voor internationale betalingen. Enkele internationaal werkende banken zoals JP Morgan hebben een eigen munt en blockchain bedacht en gebruiken die nu al om intern geld te versturen naar hun eigen kantoren in andere landen. Dat lost echter maar een deel van het probleem van internationaal geldverkeer op. Bij de meeste internationale transacties zijn namelijk meerdere banken betrokken. Er is op dit moment geen enkele andere cryptocurrency met een vergelijkbare oplossing voor financiële instituties.

Ripple is het beste voorbeeld van een “utility token”. Ripple is een munt om internationale betalingen te faciliteren. Dit is belangrijk voor de waarde omdat de toezichthouders in de financiële sector een onderscheid maken tussen tokens die een speculatieve waarde hebben (securities) en tokens die een nut hebben (utility). Bezit en handel in “securities” valt onder veel strengere regelgeving dan bezit en handel in utility tokens. Op dit moment hebben toezichthouders XRP nog niet officieel geclassificeerd als utility token, maar het huidige gebruik door en de samenwerking met steeds meer financiële dienstverleners, geeft veel vertrouwen dat dit uiteindelijk wel zal gebeuren.