Ethereum wat is dat? In 2008 werd Bitcoin gelanceerd als een nieuwe manier om waarde via internet te verzenden. Vier jaar later bedacht Vitalik Buterin (toen 19-jaar) Ethereum een nieuw platform gebaseerd op deze innovatie in een poging om het internet volledig te transformeren. Waar opslagdiensten op internet (Google, Facebook, Amazon) op dit moment gecentraliseerd zijn wil Ethereum dit juist decentraal doen met blockchain technologie. Inmiddels is Ethereum een van de bekendste gezichten van de cryptocurrency markt.

ETHEREUM Kopen
ETHEREUM Kopen

Ethereum is het eerste en grootste smart contract platform.

“Smart contracts zijn zelf-uitvoerende contracten waarbij de voorwaarden van de overeenkomst tussen koper en verkoper rechtstreeks in coderegels worden geschreven. De code en de daarin opgenomen afspraken zijn vooraf vastgelegd in de Ethereum blockchain.”

Ethereum is het belangrijkste applicatie platform

De innovatie van Ethereum is het mogelijk maken van diverse applicaties, die niet op een server bij een bedrijf draaien, maar onafhankelijk daarvan. Deze gedistribueerde applicaties verlenen hun diensten zolang er vraag naar is en kunnen niet gestopt of gewijzigd worden. Ethereum heeft door zijn lange bestaan een enorme voorsprong op andere platformen, die deze toepassing ook zijn gaan aanbieden. Het heeft de meeste ontwikkelaars van applicaties, de meeste applicaties, en de grootste naamsbekendheid. Hierdoor heeft het de nummer twee positie in marktwaarde van alle cryptocurrencies goed kunnen behouden. Heel veel andere cryptocurrency tokens zijn gelanceerd (ICO) via een smart contract op het Ethereum netwerk. Deze tokens gebruiken bij elke transactie het Ethereum netwerk en gebruikers betalen hiervoor elke keer in Ethereum.

Gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO)

Met smart contracts en gedistribueerde applicaties is het mogelijk om een compleet virtueel bedrijf te bouwen wat onafhankelijk van de oprichters altijd zal blijven doorgaan met diensten verlenen. Je kunt je voorstellen dat een platform als YouTube uiteindelijk zo zou kunnen werken. Opslag in de cloud en alle filmpjes, advertenties en betalingen worden automatisch geregeld. Een bedrijf wat op die manier zelfstandig werkt, volkomen zonder personeel, noemen we een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

De werkwijze van Ethereum

Ethereum gebruikt net als Bitcoin een Proof of Work systeem en beloond miners die de betalingen valideren met Ethereum.

 

Type Public blockchain
Maximum aantal tokens Ongelimiteerd
Huidige omloop 106.951.262 ETH
Verwachte omloop in 2050 124.000.000 ETH
Consensus algoritme Proof of Work
Emissie nieuwe ETH Blok beloning
Bloktijd / Blok beloning 15 seconden / 3 Ethereum

 

In 2020 wordt volgens de laatste plannen langzaam omgeschakeld naar een hybride Pow/PoS systeem met Sharding en wordt Plasma geïntroduceerd. Plasma biedt snelle offline betalingen via een aparte laag naast de hoofd blockchain. Bij sharding wordt het werk verdeeld en hierdoor kunnen meerdere transacties tegelijk verwerkt worden. Allemaal bedoeld om de congestie, die af en toe ontstaat bij explosief gebruik van Ethereum applicaties of bij populaire token ICO’s, voorgoed op te lossen.

Ethereum wordt onderhouden door de community

Vele tienduizenden ontwikkelaars bouwen op of aan Ethereum. Dit is veel meer dan aan welke andere blockchain op dit moment. De bekendste auteur van de whitepaper is Vitalik Buterin. In 2013 publiceerde hij zijn plan om een platform te bouwen voor gedecentraliseerde applicaties. In 2014 is door Vitalik en andere oprichters via een crowdfunding campagne ruim $18 miljoen opgehaald. De grote lijnen worden op dit moment uitgezet door de Ethereum Foundation, maar niemand is echt de baas over de ontwikkeling.

Hoe staat het ervoor met Ethereum

In 2015 werd een Ethereum verhandelt voor ongeveer € 0.70 maar door de massale adoptie van de Ethereum techniek is hier al geruime tijd geen sprake meer van. Ethereum is samen met Bitcoin een van de best renderende cryptocurrencies.

De meeste gedistribueerde applicaties (dApps) draaien op dit moment op het Ethereum netwerk. In een samenwerkingsverband genaamd Enterprise Ethereum Alliance worden afspraken gemaakt over harmonisatie en open standaarden voor het gebruik en de ontwikkeling van enterprise applicaties. Inmiddels heeft de alliantie meer dan honderden leden met bekende bedrijven als Microsoft, BP, Intel, Accenture en J.P. Morgan. Zij praten in werkgroepen over specialistische onderwerpen met een focus op applicaties, die op grote schaal gebruikt moeten gaan worden.

Ethereum werd in 2017/2018 veel gebruikt als springplank voor nieuwe tokens omdat het heel eenvoudig is om een nieuwe cryptocurrency te ontwikkelen die op het Ethereum netwerk draait. Van de veelgebruikte stablecoin USDT is in 2018 ook een variant gestart op het Ethereum netwerk.

Wat is minen van ethereum?

Het minen van Ethereum houd in dat computers worden gebruikt om transacties te controleren. Deze worden opgeslagen in de blockchain. Voor het controleren van transacties ontvangen miners Ether.

Waarom investeren in Ethereum?

De waarde van Ethereum hangt nauw samen met het gebruik van het Ethereum netwerk. De naamsbekendheid en het vertrouwen in de volwassenheid van het Ethereum netwerk zorgen dat het aantal toepassingen steeds verder groeit. Een nieuwe ontwikkeling is dat Ethereum steeds vaker als “gewoon” betalingsnetwerk gebruikt wordt. Elke transactie creëert vraag naar de munt Ethereum. Gebruikers betalen zowel aan elkaar als voor diensten van gedistribueerde applicaties. Ook bij elke transactie in de tokens, die gebruik maken van het Ethereum netwerk, wordt in Ethereum betaald voor de transactiekosten.