Wat is Eos (EOS)? EOS is ontwikkeld door het bedrijf Block.one en Dan Larimer. Dan Larimer is een ervaren ontwikkelaar, die ook Bitshares en daarna Steem bedacht en gebouwd heeft. EOS is het eerste decentrale blockchain operating system en smart contract platform. EOS.io emuleert een echte computer en geeft de ontwikkelaar de mogelijkheid om heel makkelijk allerlei apps voor de blockchain te bouwen. Het doel van het platform is om gedecentraliseerde applicatiehosting, smart contract capaciteit en gedecentraliseerde opslag voor bedrijfsapplicaties te bieden die de schaalbaarheid problemen van blockchains zoals Bitcoin en Ethereum oplossen, terwijl alle kosten voor de gebruiker verdwijnen.

EOS Kopen
EOS Kopen

EOS, de computer

Elementaire zaken voor een computerprogramma als geheugen, databases, account rechten, taakbeheer, rekencapaciteit en communicatie via internet zijn ingebouwd in EOS. Alle standaard bouwstenen van een gewone Windows computer zijn beschikbaar voor de blockchain applicaties. Als ontwikkelaar kun je meteen aan de slag met de specifieke werking van je applicatie. Je applicatie is direct schaalbaar en geschikt voor miljoenen transacties per seconde. De gebruiker van je applicatie hoeft ook geen enkele transactie vergoeding te betalen. Wordt je applicatie veel gebruikt dan is alle benodigde computerkracht naar behoefte beschikbaar via het EOS netwerk.

EOS op eigen netwerk

De ICO van EOS duurde 1 jaar. Daarna is het mainnet gelanceerd en zijn de EOS tokens en wallets van het Ethereum netwerk omgezet naar een eigen EOS netwerk en blockchain. Nieuwe tokens worden verdeeld volgens een gedelegeerde variant van Proof of Stake (DPOS). Door middel van het stemmen met de EOS tokens kan iedere tokenhouder een gedelegeerde als betalingsverwerker steunen of de steun intrekken. Er zijn op dit moment 21 zogenaamde block producers gekozen, die transacties verwerken, en hiermee nieuwe tokens verdienen. Er zijn geen transactiekosten voor gebruikers.

Op 1 juni heeft Block.one bekend gemaakt te werken aan EOS VM, een nieuw protocol wat EOS nog 12 keer sneller zal maken.

De werking van EOS

Aantal tokens Ongelimiteerd
Huidige omloop 924.245.573 EOS
Verwachte omloop in 2050 1.730.198.437 EOS
Consensus algoritme Proof of Stake
Emissie nieuwe EOS Inflatie 5%
Bloktijd / Blok beloning 0.5 seconden / inflatie verdeeld over blok beloning en het zijn van een (actieve/standby) blok producent
Capaciteit (transacties per seconde) 1000-6000 bewezen, miljoenen in theorie

Iedereen mag suggesties doen voor verbeteringen aan EOS, maar Block.one heeft het laatste woord. 10% van de 1 miljard tokens was bij de ICO gereserveerd voor Block.one. Dat bleek zoveel geld waard te zijn dat ze een investeringsfonds opgericht hebben waarmee ze veelbelovende applicatieontwikkeling op de EOS blockchain ondersteunen.

Wat is EOS: The Voice

EOS wordt gebruikt door verschillende applicaties. Er is een USD Tether variant op EOS. EOS is toegevoegd aan Coinbase Earn, een educatief platform van Coinbase waar klanten kunnen leren over cryptocurrencies. In ruil voor de tijd, die ze hier aan besteden ontvangen ze de EOS cryptocurrency. Het laatste nieuws is dat Block.one “Voice” gaat lanceren, een gedecentraliseerd social media platform op de EOS blockchain.

Wat is EOS waard?

EOS wil een super Ethereum zijn en kan dit ook worden met de veel hogere transactiesnelheid en het ontbreken van transactiekosten. Het aantal transacties op het EOS netwerk is nu al 20x hoger dan Ethereum. Het gebruiken van EOS is gratis, het maken van een EOS applicatie is dit echter niet. Een EOS applicatie heeft een EOS account nodig, en dat kost EOS tokens. Een applicatie heeft RAM nodig voor opslag en dat kost EOS tokens. De vraag naar tokens komt dus niet alleen van gebruikers van diensten, maar ook van de bedrijven, die hun diensten willen aanbieden op de EOS blockchain. Op dit moment gebruiken al tienduizenden mensen dagelijks EOS, al zijn er slechts 35 grote EOS applicaties. EOS is zeer goed gefinancierd en heeft een grote hoeveelheid geld beschikbaar om diverse projecten te steunen die de ontwikkeling en waarde van EOS verbeteren.