Wat is Bitcoin? Bitcoin (BTC) is een nieuwe valuta die in 2009 is gemaakt door een onbekende persoon die de alias Satoshi Nakamoto gebruikt. Betalingen in Bitcoin worden direct gedaan van persoon A naar persoon B zonder tussenkomst van een bank! Bitcoin kan worden gebruikt om hotels te boeken bij Expedia, te winkelen voor meubels, eten te bestellen op thuisbezorgd en nog duizenden andere mogelijkheden.

Bitcoin is de grootste en de eerste cryptovaluta. BTC is de munt die het gezicht is van de gehele cryptocurrency markt en Bitcoin heeft het grootste marktaandeel. Het is een revolutionair peer-to-peer elektronisch betalingssysteem. Tot nu toe heeft het aangetoond het vermogen te hebben zich op zijn eigen manier verder te ontwikkelen, onafhankelijk van wat mensen denken, zeggen of zelfs van hoe men het probeert te beïnvloeden.

Koop Bitcoin

Blockchain

Digitale producten (zoals, films, muziek en software) ondervinden veel overlast van kopiëren en piraterij. Bitcoin heeft dit op een unieke manier opgelost. Het is onmogelijk om Bitcoins te kopiëren of twee keer uit te geven. De oplossing is een revolutionair systeem genaamd “Blockchain”. De blockchain is een gemeenschappelijk openbaar grootboek, waarvan dezelfde versie bestaat op duizenden computers. Ongeveer elke 10 minuten wordt elke computer die op het netwerk is aangesloten, voorzien van een nieuwe versie van dit speciale grootboek. Er kunnen alleen nieuwe transacties bijgeschreven worden, en bestaande transacties kunnen eigenlijk niet gewijzigd worden. Probeer je twee keer dezelfde Bitcoin uit te geven dan accepteert het netwerk (de software die op alle computers draait) alleen de eerste keer de betaling. Valse Bitcoins zijn door dit grootboek onmogelijk.

De voordelen van Bitcoin (BTC)

Iedereen in de wereld kan en mag gratis een Bitcoin rekening (een wallet) openen. BTC kun je daarmee op elk tijdstip en elke dag zeer veilig en direct naar een ander sturen zonder afhankelijk te zijn van de openingstijden of de toestemming van een bank. Je hoeft namelijk helemaal geen gebruik te maken van een financiële instelling, en kunt alles zelf regelen. Bitcoins kun je naar keuze opslaan in een eigen wallet of bij derden plaatsen die de Bitcoin veilig voor je bewaren. Met Bitcoin heb je de volledige vrijheid een betaling te doen aan iemand anders, waar ook ter wereld, wanneer dan ook, en voor welk product of dienst dan ook. Niemand kan transacties naar bepaalde ontvangers (sancties) of voor bepaalde diensten (censuur) of op bepaalde tijdstippen (feestdagen) verhinderen. Als je Bitcoin koopt wordt je eigenaar van Bitcoin bepaal je dit alles helemaal zelf. Het verbieden van Bitcoin in landen met minder vrijheid blijkt in de praktijk net zo moeilijk als het verbieden van twee mensen om met elkaar te praten. Het in beslag nemen van Bitcoin is onmogelijk zonder overdracht van de geheime sleutel die jouw Bitcoin beveiligd.

De waarde van Bitcoin wordt volledig bepaald door vraag en aanbod in een vrije markt en niet door politieke besluitvorming zoals bij andere valuta zoals de Euro of de Dollar. Het voordeel hiervan is dat niemand kan besluiten de Bitcoins te devalueren. De verwachtingen zijn dat de prijs van Bitcoin door de toenemende schaarste alleen maar zal blijven toenemen. Mits natuurlijk de vraag naar Bitcoin stijgt. Het aanbod blijft altijd maximaal 21 miljoen munten.

De spelregels van Bitcoin

Het monetaire beleid van Bitcoin is volledig vastgelegd in het Bitcoin computerprogramma (Bitcoin core software) en kent de volgende regels. Er is een limiet van 21 miljoen Bitcoin en nieuwe Bitcoins ontstaan alleen door de beloning bij het toevoegen van een nieuw blok met transacties. Het toevoegen van een blok word mijnen (Engels: mining) genoemd. De beloning voor het mijnen van blokken met transacties neemt ongeveer elke vier jaar met de helft af, genoemd Bitcoin Halving. Bitcoin is hiermee deflatoir in tegenstelling tot inflatoire munten als Euro en Dollar. De huidige bezitters van Bitcoin zien dit als een van de redenen om steeds meer Euro’s voor hun Bitcoin te vragen.

Bitcoins monetaire beleid kan alleen worden veranderd als de meeste gebruikers, ontwikkelaars en miners het eens zijn geworden over de aanpassing. Dit is een tijdrovend proces waarbij de voorgestelde verandering met alle partijen in grote meerderheid moeten worden overeengekomen. Als uiteindelijke een overgrote meerderheid het eens is spreken we van consensus en wordt de verandering doorgevoerd in het Bitcoin protocol.

Type Public blockchain
Maximum aantal 21.000.000 BTC
Huidige omloop 17.824.437 BTC
Consensus algoritme Proof-of-Work
Emissie nieuwe BTC Blok beloning
Emissie toekomst Blok beloning halveert automatisch elke 210.000 blocks (≈4 jaar)
Verwachte laatste uitgave 2140
Bloktijd / Blok beloning 10 minuten / 12.5 BTC

Wie heeft het gemaakt

Bitcoin is in 2008 door een onbekend persoon of groep personen, onder de naam Satoshi Nakamoto, bedacht en beschreven in een document. Dit document van slechts negen pagina’s beschrijft de werking van de Bitcoin, hoe het dubbel-betalen probleem voor de eerste keer opgelost is, en hoe dit werkt zonder centrale autoriteit. Samen met andere ontwikkelaars is daarna het computerprogramma hiervoor geschreven en in 2009 werden hiermee de eerste Bitcoins gemined.

Bitcoin heeft geen bekende invloedrijke oprichter en al het werk aan de Bitcoin software gebeurt volledig in de openbaarheid door honderden vrijwilligers. Net als e-mail technologie is niemand de eigenaar van de Bitcoin technologie en mag iedereen het gebruiken. Omdat Bitcoin geen bedrijf is of eigenaar/oprichter heeft kan Bitcoin ook niet aangeklaagd worden bijvoorbeeld voor wat er met Bitcoin betaald is of als een persoon Bitcoin heeft terwijl andere personen of overheden dat zouden willen verbieden.

Waarom is Bitcoin gemaakt

Satoshi heeft het volgende gezegd wat voor hem de voornaamste reden was om Bitcoin te creëren.

“Het diep liggende probleem met conventionele valuta is het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken. De Centrale Bank moet vertrouwd worden om de valuta niet in waarde te verlagen, maar de geschiedenis van fiat-valuta’s zit vol met schendingen van dat vertrouwen. Banken moeten vertrouwd zijn om ons geld te houden en het elektronisch over te dragen, maar ze lenen het uit in golven van “krediet bellen” met nauwelijks een fractie van dit geld in reserve. “ – Satoshi

Bitcoin staat voor financiële vrijheid en soevereiniteit voor iedereen. Iedereen met een internetverbinding kan een Bitcoin rekening openen en heeft daar geen enkele toestemming van wie dan ook voor nodig. Voor het eerst in de geschiedenis kun je met Bitcoin je geld in eigen handen houden. Geld in Euro of Dollar staat meestal op een bankrekening en kan alleen gebruikt worden om te betalen of geld te ontvangen van iemand anders met een bankrekening. Hiervoor is altijd toestemming nodig van de banken. Meer dan de helft van de mensen wereldwijd heeft geen bankrekening. Met Bitcoin is er geen centrale autoriteit die beslag kan leggen op je Bitcoin. Het Bitcoin betalingsnetwerk kent die functie helemaal niet en geeft niemand die macht.

Wat is Bitcoin in 10 jaar tijd geworden

Bitcoin is altijd het gezicht geweest van de hele cryptocurrency markt en veel mensen buiten de cryptocurrency-wereld kennen vaak alleen de Bitcoin. De munt heeft de grootste marktwaarde en wordt dagelijks het meest verhandeld en als enige munt op alle cryptocurrency beurzen. Bitcoin wordt bovendien niet alleen verhandeld op cryptocurrency beurzen maar sinds een jaar ook op traditionele beurzen in de vorm van futures. Futures zijn contracten die een handelaar koopt waarbij deze inzet op een stijging of daling van Bitcoin prijs. In 10 jaar tijd is het ondanks de enorme beweeglijkheid de best renderende investering geweest vergeleken met aandelen of goud.

Bitcoin is de meest geaccepteerde cryptocurrency in de wereld. Veel grote en kleine bedrijven accepteren inmiddels Bitcoin als betaling. Het is recent een journalist gelukt om rond de wereld te reizen in 12 dagen en alles met Bitcoin te betalen. Er zijn op steeds meer plaatsen geldautomaten (bijvoorbeeld op Schiphol) waar je Bitcoins kan omwisselen voor Euro’s of andersom.

De Bitcoin blockchain kan gebruikt worden om andere waardevolle digitale gegevens veilig op te slaan. Microsoft wil een gedecentraliseerd systeem om identiteit te beheren gaan bouwen op de Bitcoin blockchain.