Hoe werkt TRON? Met de blockchain technologie van Tron (TRX) is het mogelijk grote, machtige bedrijven uit te dagen. De distributie en verkoop van films, games en muziek wordt nu beheerst  door Netflix, Disney en YouTube. Zij bepalen grotendeels wat voor jou beschikbaar is en voor welke prijs. Vooral deze bedrijven maken veel winst met hun activiteiten. In de toekomst kan dat anders gaan. Met behulp van Tron gebeurt dit allemaal zonder deze bedrijven. Via DApps op het netwerk en direct tussen de makers en de consumenten. De auteur kiest zelf wat hij of zij wil delen. Consumenten kiezen zelf wat zij af willen zien of kopen. Dan bestaat er dus geen landen filter meer of andere beperkingen zoals censuur.

Hoe werkt TRON als netwerk

Het Tron netwerk draait op 27 Super Representatives (SR). De vertegenwoordigers worden elke 6 uur gekozen door token houders uit 127 Candidate Super Representatives. Iedereen kan zich aanmelden als kandidaat vertegenwoordiger voor deze doorlopende verkiezing. In augustus 2019 is ook het Sun netwerk gestart. Dit is een tweede netwerklaag en efficiënter voor DApp en smart contract transacties. Het maakt Tron ook oneindig schaalbaar. Elke app krijgt hierin zijn eigen blockchain. Hierdoor heeft de ene DApp geen last meer van de drukte bij een ander DApp. Er hoeft niet meer geconcurreerd te worden voor capaciteit. De nieuwe netwerklaag zal eerst gebruikt worden door Tron’s eigen DAppChain.

De toekomst in fases

Tron verdeelt de ontwikkelingen in fases met elk een specifiek doel.

Exodus: De eerste fase in de ontwikkeling van Tron was Exodus. Deze fase had als doel een platform te realiseren voor de peer-to-peer distributie en opslag van allerlei soorten media.

Odyssey: In de volgende fase Odyssey (vanaf januari 2019) kunnen tokens gebruikt worden om individuele auteurs te belonen voor het plaatsen van hun creativiteit op het netwerk.

Great Voyage: In de Great Voyage fase (vanaf juli 2020) kunnen ICO’s gedaan worden net als op het Ethereum netwerk. Hiermee kan een merk of “bedrijf” bekend worden via het Tron netwerk.

Apollo:In de laatst bekende fase Apollo (vanaf augustus 2021) kunnen producenten hun persoonlijke TRC-20 tokens uitgeven. De Tron 20 Token zal individuele auteurs in staat stellen om op het platform aangepaste tokens te maken. Hier wordt nu al bij de cryptovaluta Waves aan gewerkt.

Star Trek en Eternity: De fases daarna zijn nog niet helemaal duidelijk en heten Star Trek (2023) en Eternity (2025). Ze lijken vooral bedoeld om de gaming sector volledig te decentraliseren.

Atlas en BitTorrent

Momenteel loopt project Atlas om samen met BitTorrent een nieuw decentraal internet te creëren. BitTorrent tokens kunnen omgewisseld worden voor Tron tokens en vice versa op een decentrale exchange. Op het BitTorrent netwerk kunnen tegen betaling diensten aangeboden worden. Dan moet je denken aan snellere bestandsdeling, opslag voor back-up en proxy diensten.

Peiwo op Tron

TRON is ook bezig met TRX op de in China zeer populaire PEIWO streaming app. Dat is een eerder project van Justin Sun. Hierbij zullen de 10 miljoen streaming gebruikers de mogelijkheid krijgen om de TRX token te gebruiken in deze app.