Hoe werkt Stellar? Stellar (XLM) wil de email zijn van geld, en dan natuurlijk met uitzondering van de spam. Transacties en wallets zijn daarom net niet gratis. Een minimum saldo van 20 XLM in je account reserve is bedoeld om spam accounts tegen te gaan. Dit minimum geldt niet op je Triaconta account.

Stellar en ICO

Stellar Lumens ondersteunt vanaf het begin het uitgeven van nieuwe tokens op het netwerk. De blockchain biedt een ingebouwd orderboek voor handel in twee willekeurige tokens en gebruikers kunnen betalingen doen met de tokens. Stellar (XLM) is nu gewoon te koop bij Triaconta.

Hoe werkt Stellar samen met IBM?

World Wire is een wereldwijd betaalsysteem dat banken met elkaar verbindt via het Stellar netwerk. Het wordt ontwikkeld door IBM en zes internationale banken. Op dit moment beperkt het netwerk zich tot twee munten: Stellar Lumens (XLM) en Stronghold USD, een stablecoin met onderliggende waarde in Amerikaanse dollar. Het vervangt het gebruikelijke SWIFT netwerk op een manier die voor de banken het hele ”crypto” deel onzichtbaar maakt. Onzichtbaar maar wel in staat om real-time te switchen tussen verschillende (crypto)valuta. Een grote betrouwbare partij als IBM maakt het voor de voorzichtige conservatieve banken net iets minder spannend om in zo’n nieuwe technologie te stappen.

Het lijkt wel heel erg op Ripple, en dat is niet erg. Des te meer banken overtuigd raken dat ze geld kunnen besparen voor zichzelf en hun klanten door zich aan te sluiten bij een digitaal crypto netwerk, des te beter. Sommigen zullen hiervoor Ripple kiezen, anderen voor IBM en Stellar. Het feit dat veel banksystemen al draaien op IBM machines geeft World Wire natuurlijk wel een unieke ingang bij deze bedrijven.

Hoe werkt Stellar met Franklin Templeton

Een van de grootste beleggingsmaatschappijen van de wereld met 800 miljard aan bezittingen heeft voor de Stellar blockchain gekozen om participaties van klanten in hun nieuwste fonds te registreren. Via een mobiele app kunnen investeerders straks hun participatie in het fonds in de gaten houden, en kopen en verkopen. Het fonds zelf heeft niets met crypto te maken en is een geldmarktfonds dat voornamelijk investeert in saaie staatsleningen.
Het is een ontzettend belangrijke eerste stap in een traject van adoptie van blockchain oplossingen door grote financiële instellingen. Het publieke register op Stellar bestaat nu nog naast Franklin Templeton’s eigen register. Wel geven zij aan in de toekomst mogelijk volledig te gaan vertrouwen op de Stellar blockchain. Klanten hebben ook nog niet hun eigen privé sleutels. Deze worden ondergebracht bij een derde partij, die als bewaarder optreed.
Ook moet nog even de toestemming verkregen worden van de SEC voor dit plan, want zonder dat blijft het allemaal bij deze prospectus.

Starlight

Stellar heeft net als Bitcoin en Litecoin zijn eigen “Lightning” netwerk oplossing. Het gaat net als bij Bitcoin om betaalkanalen (Engels:Payment channels) naast of bovenop het Stellar netwerk. Betaalkanalen stellen partijen in staat om privé, direct en veilig transacties te verrichten, zonder dat er kosten in rekening worden gebracht. Starlight draait op dit moment nog op het testnet van Stellar.

Stellar subsidies

Stellar Build Challenge: Dit is een doorlopend programma dat bedoeld is om innovatie op Stellar te stimuleren. Met beloningen tot 2 miljard XLM worden ontwikkelaars aangemoedigd om vernieuwingen te verzinnen en te bouwen aan de wallet, het overmaken van geld en het uitgeven van tokens. Door deze financiële stimulans, kan het Stellar ecosysteem zich sneller ontwikkelen en uitbreiden. Ontwikkeling op Stellar wordt ook heel toegankelijk gemaakt door officiële SDK’s (gereedschapskist voor ontwikkelaars) aan te bieden in alle populaire ontwikkeltalen zoals Java, JS, .Net, Go, Python en Ruby.

Stellar Partnership Grant Challenge: Dit programma is bedoeld om toonaangevende organisaties aan te moedigen om mee te bouwen aan het netwerk en vooral om een meer inclusief financieel systeem te bevorderen. Subsidies ter waarde van maximaal 2 miljard XLM kunnen worden toegekend aan een enkel bedrijf of stichting. Met partners zoals: IBM, Deloitte en Stripe, is er een duidelijke vraag naar de diensten die momenteel door Stellar en haar netwerk worden aangeboden.