Hoe werkt IOTA? IOTA maakt geen gebruik van een traditionele blockchain, maar van de Tangle Ledger. Deze Ledger is zo anders georganiseerd dat het helemaal geen blockchain is en ook geen blokken heeft. Het zorgt er wel voor dat minuscule bedragen heel snel kunnen worden verstuurd op het netwerk, zonder transactiekosten. Door zijn oneindige schaalbaarheid is het theoretisch gezien mogelijk de enorme capaciteit te behalen, die straks nodig is om alle apparaten op het internet met elkaar transacties te laten uitvoeren. Hierbij is geen grote opslag van een blockchain nodig en er zijn zelfs geen miners, dus ook geen transactiekosten. Denk voor het gebruik aan per seconde betalen voor diensten als internet, elektriciteit, maar ook aan IOTA ontvangen door je auto voor het automatisch doorgeven van informatie over het weer of de drukte op de weg.

IOTA Kopen
IOTA Kopen

Hoe werkt IOTA: de Tangle Ledger

Tangle is een directed acyclic graph (DAG) techniek. In andere blockchains is elk nieuw blok cryptografisch verbonden met het vorige blok. Als twee miners in een gewone blockchain op ongeveer dezelfde tijd een blok maken ontstaat een splitsing. Om dit ongedaan te maken is er een wachttijd ingebouwd, waarin bepaald kan worden wat de hoofdtak is en wat de vertakking. Alleen de hoofdtak blijft bestaan en werk aan de vertakking wordt gestaakt.
Bij de DAG techniek zijn constant meerdere vertakkingen naast elkaar en met elkaar mogelijk. Er zijn geen blokken, alleen transacties. Directed (richting) betekent dat er alleen eenrichtingsverkeer is in de vertakkingen en acyclic zorgt ervoor dat je niet in een cirkel kunt gaan. Hierdoor kan het niet gebeuren dat je teruggaat en oude transacties opnieuw gaat verwerken. Elke nieuwe transactie verbindt zich met twee bestaande transacties en valideert ze en het netwerk wordt dus sneller als er meer transacties zijn! Tangle maakt zo een oneindig oplopende verwerkingssnelheid en capaciteit mogelijk. Het valideren zelf vereist weinig rekenkracht en geen opslagcapaciteit, waardoor elk IoT apparaat wat deelneemt automatisch een validerende node in het netwerk wordt.

IOTA en Jaguar Land Rover werken samen

IOTA is een van de crypto munten die nu al in de echte wereld wordt gebruikt. De grootste autofabrikant van Groot-Brittannië, Jaguar Land Rover heeft aangekondigd dat zij IOTA (MIOTA) betaalt aan berijders van hun auto voor het delen van data die onderweg verzameld wordt.

Op dit moment zijn er twee auto’s die deze mogelijkheid hebben, namelijk de Jaguar F-Pace en de Range Rover Velar. Deze auto’s delen data zoals de prestaties van de auto, file’s en zelfs de locaties van kuilen in de weg. Op dit moment is er nog geen uitspraak gedaan wanneer andere auto’s van dit merk deze mogelijkheden ook krijgen.

Buiten het betaald worden in IOTA voor het delen van data moet het vervolgens mogelijk worden om parkeerkosten en tolwegen te betalen met de verdiende IOTA. Daarnaast willen ze het ook in de toekomst mogelijk maken om de auto zelfstandig te laten betalen met IOTA voor het opladen.