De werking van Ethereum

Hoe werkt Ethereum? Om een betaling via Ethereum te verrichten heb je de volgende dingen nodig:

• Een wallet met daarin ethereum
• Inlog gegevens van de wallet
• Adres van ontvangende partij

ETHEREUM Kopen
ETHEREUM Kopen

Hoe werkt Ethereum wallet

Stel dat jij 0.1 Ethereum wil sturen naar een ander. Om dit te doen moet je inloggen in je Ethereum wallet. Hier vul je in hoeveel Ethereum je wilt verzenden en naar welk adres. De wallet software verstuurt haar transactie naar het Ethereum netwerk en die is hiermee zichtbaar voor iedereen op het netwerk. Alle verstuurde transacties worden eerst verzameld in de memory pool. Ze staan hier niet chronologisch, maar in volgorde van de, zelf in te stellen (!), transactie beloning. De betalingsverwerkers (miners) pakken de transacties met de hoogste beloning het eerst en stoppen ze in een nieuw blok. De transactie heeft nu 1 bevestiging en is definitief geworden.

Smart contracts en dApps

Het Ethereum netwerk is te vergelijken met een grote supercomputer die altijd aanstaat. Iedereen kan en mag hier applicaties op bouwen en draaien en Ethereum vragen voor het gebruik hiervan. De programmaregels in de applicatie bevatten de afspraken tussen koper en de verkoper en zijn met een smart contract onveranderbaar vastgelegd in de Ethereum blockchain. De afspraken zijn bovendien openbaar en voor iedereen te controleren. Een smart contract voert de vastgelegde afspraken altijd uit op dezelfde manier voor iedereen.

Een combinatie van een aantal samenwerkende smart contracts kan een complete applicatie vormen. Omdat dezelfde applicatie verspreid aanwezig is op alle computers in het Ethereum netwerk en de beschikbaarheid en correcte werking van de applicatie gegarandeerd wordt door honderdduizenden computers noemen we dit een gedistribueerde applicatie (Engels:DApp of distributed application).

Hoe Ethereum in de echte wereld wordt gebruikt

Een van de populaire use cases van Ethereum is het spel “Cryptokitties” dat volledig op de Ethereum blockchain draait. Het spel was zelfs zo populair dat toen het werd gelanceerd het volledige Ethereum netwerk oververhit raakte door de vele transactie die werden verricht vanuit Cryptokitties. De naam geeft al enigszins weg waar het spel over gaat. Katten, maar dan wel in een digitaal cryptocurrency jasje. De eerste stap in het spel is het kopen van een mannetje en een vrouwtjes kat op de marktplaats van Cryptokitties. Uiteraard, is dit niet gratis en zal je voor het kopen van een kat Ethereum moeten betalen. Elke kat is uniek, er is geen enkele hetzelfde.

Zodra je een mannetje en een vrouwtjes kat hebt begint het spel echt. Je kunt dan namelijk beginnen met het fokken van katten. Door het algoritme welke in het Ethereum smart contract staat van Cryptokitties is elke kat die wordt gefokt ook uniek. Heeft de kat die je gefokt hebt zeldzame eigenschappen zoals bijvoorbeeld een bijzondere kleur of patroon dan kun je deze weer verkopen aan andere gebruikers die jouw kat graag zouden willen hebben. Voor de verkoop van jouw kat ontvang je dan weer Ethereum.