Hoe werkt Cardano? Cardano (ADA) is een derde generatie cryptocurrency waarbij lessen geleerd zijn uit de schaalbaarheid problemen van Bitcoin (1e generatie) en Ethereum (2e generatie). De blockchain heeft een gelaagde architectuur met een transactie niveau (contract settlement layer) in ADA met een bijzonder vorm van proof of stake om zeer snel en veel betalingen te kunnen verwerken. Op een apart niveau (control layer) wordt de scripttaal uitgevoerd om smart contracts te laten werken. Dit laatste niveau is nog in ontwikkeling.

Cardano kopen
Cardano kopen

Bij een standaard proof of stake verwerken de nodes met de meeste aantal munten altijd de nieuwe blokken met transacties. Het Ouroboros algoritme, speciaal ontwikkelt voor Cardano, werkt met fysieke tijdvakken. Tijdvakken zijn te vergelijken met ploegendiensten in een fabriek. Elk tijdvak heeft een leider, gekozen door de bezitters van ADA, en verantwoordelijk voor het maken van de blokken met transacties. Aan het einde van een tijdvak wordt een nieuwe leider gekozen, die verder gaat met het verwerken van de transacties. Voor elk tijdvak worden ook ondersteuners gekozen die de blokken met transacties verifiëren. Om de verkiezingen voor de leider eerlijk te laten verlopen wordt door de kandidaten eerst een digitaal muntje opgegooid en wie de toss wint wordt de leider. De kans dat een kandidaat de toss wint wordt wel beïnvloed door de hoeveelheid ADA die in bezit is. De blok beloning wordt daarna verdeeld onder de kandidaten voor de leiderspositie, de leider, en de ondersteuners en werkt op die manier als motivatie om beschikbaar te blijven als kandidaat en transacties te blijven verifiëren als men geen leider is geworden.

Samenwerking met Georgië

In juni 2019 is Cardano een samenwerking aangegaan met Georgië. Het doel van Georgië is dat zij een systeem willen hebben dat op Cardano draait om het gemakkelijker te maken voor studenten uit het land om in te stromen in andere hoger onderwijssystemen in Europa.

Het probleem wat studenten uit Georgië nu ondervinden is dat zij moeilijkheden ondervinden om door te stromen naar Europese onderwijsinstellingen. Door onder andere de behaalde kwalificaties van Georgische studenten op te slaan in de Cardano blockchain hopen zij dit probleem op te lossen

Hoe werkt Cardano en hoe is Cardano ontstaan?

De ontwikkeling van Cardano is begonnen in 2017 door Jeremy Wood en Charles Hoskinson. Zij zijn de mede-oprichters van Cardano.

Hoskinson is een ervaren “ondernemer in cryptocurrencies”. Hij is een van de mede-oprichters van Ethereum en was vanaf het begin van Ethereum betrokken bij het Ethereum project. Inmiddels heeft hij afstand genomen van Ethereum en richt hij zich volledig op Cardano.

Hoskinson’s wiskundige verleden is duidelijk te zien in hoe Cardano ontwikkelt. Het project is zelfs vernoemt naar een beroemde Italiaanse arts en hoogleraar Girolamo Cardano. Girolamo beoefende fanatiek wiskunde en schreef buiten wiskunde nog over tal van andere onderwerpen zoals filosofie, astrologie, natuurkunde en recht.