Zcash: de veiligere en anonieme versie van Bitcoin?

Zcash is tegenwoordig uitgegroeid tot een serieuze speler op het gebied van cryptovaluta. Het is inmiddels zo groot geworden dat je bijna zou vergeten dat dit gewoon een vork is van Bitcoin, die in 2013 gevormd werd onder de naam ‘ZeroCoin’ (vandaar ZEC als tikker). Net als Bitcoin zijn er maximaal 21 miljoen munten in omloop (het gevolg van het overnemen van de Bitcoin ledger), maar Zcash heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van Bitcoin. Maar maakt dit de ZEC token direct ook interessanter dan BTC of is dat overdreven?

Het verschil tussen Bitcoin en Zcash

In essentie zijn BTC en ZEC gelijk, aangezien zij op dezelfde technologie gebaseerd zijn. Maar de verschillen zijn voor deze munt veel belangrijker dan de overeenkomsten tussen de twee blockchains. Zo is BTC volledig transparant, iedereen kan zien wie de betaler en ontvanger is wanneer er een blok aangemaakt is. Bij Zcash is dat duidelijk niet het geval. De verzender wordt voor anderen onzichtbaar gemaakt, net als de ontvanger, en zelfs het bedrag dat betaald is. Alleen de ontvanger en verzender kunnen zien hoeveel er met de transactie betaald is.
Hiervoor gebruikt Zcash als eerste blockchain zk-SNARK. In het kort: op de blockchain wordt voor transacties een speciaal soort codering gebruikt waarbij de geldigheid wel gecontroleerd kan worden, maar waarbij een individuele transactie volledig afgeschermd is en onleesbaar.

De voordelen en nadelen van dit systeem

Er zijn duidelijke voor- en nadelen die hieraan verbonden zijn. Anonieme betalingen zijn wenselijk, zeker wanneer er straks tal van microbetalingen op dagelijkse basis verricht moeten worden. We willen niet dat alle betalingen te herleiden zijn door anderen, want dan zouden we eindeloos bestookt worden met reclame en aanbiedingen. En dat beetje privacy wat we nog hebben zou dan gewoon niet meer bestaan.
Tegelijkertijd is de markt tegen een al te hoge mate van anonimiteit. De blockchain en cryptovaluta moeten geaccepteerd worden door gewone winkels en bedrijven en daar is erkenning en vertrouwen voor nodig. Overheden zijn echt niet blij met systemen waarbij anonimiteit volledig is en geen Know Your Customer (KYC) beleid mogelijk is. Daarnaast is er nog een onzekerheid, waar je misschien niet meteen aan denkt. Volledige anonimiteit zorgt ervoor dat fouten in het betalingsverkeer niet herkend kunnen worden, omdat alles afgeschermd is. En dat is géén prettig idee voor een project wat nieuw is en waar natuurlijk best soms nog wel iets mis kan gaan. Desalniettemin zijn er geen problemen bekend geworden met de ZEC token en gaat de blockchain inmiddels toch al een flink aantal jaren mee.

Nieuwe Zcash tokens kunnen net als Bitcoin gemijnd worden. Er is net als bij Bitcoin nooit een ICO geweest. Nieuwe blokken ontstaan gemiddeld elke 2,5 minuut dus 4 keer zo snel als Bitcoin. Inmiddels is er een flinke community actief met Zcash en wordt de munt volop gemijnd en verhandeld op cryptovaluta beurzen.

Wat gaat de toekomst betekenen voor Zcash?

Zcash wordt nog vaak tegenover Bitcoin gezet, omdat de oorsprong gelijk is. Maar hiermee wordt ZEC geen recht gedaan. Dit is vooral een munt die belangrijk is geworden binnen het anonieme betalingsverkeer, waarbij niemand behalve verzender of ontvanger iets te maken heeft met de transactie. Zcash kan op dit moment gebruikt worden voor alle betalingen met de keuze of dit openbaar of afgeschermd is. Hiermee komen ze tegemoet aan enkele bezwaren van toezichthouders. Toch wordt de handel in Zcash op dit moment geweerd van enkele Aziatische beurzen. Gelukkig is dat iets waar je helemaal geen last van hebt als je de munten koopt bij Triaconta.