Waves: het platform waar alles samenkomt

Wanneer het gaat om blockchain, dan gaat het bijna altijd alleen om cryptovaluta. Dat er veel meer mogelijk is, dat bewijst Waves. Op het platform kunnen nieuwe tokens (munten en gebruikstokens) gemakkelijk en snel gemaakt worden. Daarmee is dit platform bijzonder geschikt voor elke ICO, maar dankzij de wereldwijde exchange die opgezet wordt, is er straks nog veel meer mogelijk. Geen zorgen, het gaat hier niet alleen om de toekomst. Waves is namelijk al een aardig eind op weg binnen de roadmap en ook op de whitepaper kan reeds het een en ander afgevinkt worden.

Wat maakt Waves zo interessant?

Sasha Ivanov, de oprichter van Waves, zag met lede ogen aan hoe de blockchain wereld alleen maar om munten leek te draaien, waarbij mensen zelf nauwelijks iets om de blockchain heen konden doen. Ja, Ethereum bood wel mogelijkheden, maar dan moest je eerst een complete studie volgen om de Solidity programmeertaal te leren. Ivanov wist dat het anders kon en zette daarom Waves op. Je kunt dit het beste zien als een platform waarop alle soorten munten samenkomen. Je hebt dus geen aparte cryptovaluta beurs meer nodig om munten om te zetten in een andere munt, dat kan straks gewoon binnen het platform zelf. Dat is nog niet alles. Ook fiatvaluta worden gekoppeld, zodat je ook met dollars en euro’s aan de slag kunt. Bijvoorbeeld met decentrale applicaties die ook op Waves kunnen draaien. Om euro’s of dollars op te nemen heb je overigens wel een geverifieerde identiteit nodig omdat deze binnen de Know Your Customer (KYC) regels van de banken en financiële toezichthouders vallen. Bij opnames in cryptovaluta is dit (nog) niet het geval. Dat dit een grote speler zou worden, was al bij de ICO duidelijk: er werd meer dan 30.000 BTC binnengehaald, wat op dat moment gelijk stond aan bijna 16 miljoen dollar.

Genoeg geld, genoeg ideeën, en nu?

We willen nog weleens vergeten dat Waves een ontzettend jong platform is. Het is een van de jongste blockchains die de wel de capaciteit en functionaliteit bezit om het toekomstbestendig genoemd te worden. Maar het gaat nog verder dan dat. Er is meer dan genoeg geld bij de ICO opgehaald om de volledige roadmap stap voor stap te doorlopen en is constant transparant naar de community geweest. Dat is belangrijk, want de wereld van blockchain projecten leunt steeds zwaarder op vertrouwen en dat wordt steeds lastiger wanneer concrete toepassingen iets langer uitblijven.

Heeft Waves de toekomst?

Volgens velen is Waves de toekomst, omdat het alle omslachtige cryptovaluta exchanges overbodig maakt. Maar er is een factor die veel belangrijker gaat zijn. Wanneer de blockchain steeds populairder wordt, dan zijn er steeds meer verschillende nieuwe munten nodig. Waves biedt ICO’s een uitstekend platform, waarbij de kosten heel laag zijn. Daarnaast kunnen de ICO’s direct omgezet worden naar een andere cryptovaluta of fiat munt zonder het platform te verlaten, zodat de transparantie en liquiditeit vele malen hoger is voor alle investeerders.
Daarmee ligt de toekomst van Waves open zolang de vraag naar de blockchain toepassingen en cryptovaluta toeneemt. En met bijvoorbeeld de zelfrijdende auto en het Internet der Dingen (IOT) is dat eigenlijk alleen een kwestie van tijd. Voor de mensen die interesse hebben in Waves, lijkt het vooral belangrijk om laag in te stappen en wat geduld te hebben voor de prijs weer gaat stijgen.