Siacoin: decentraal bestanden opslaan op de blockchain, maar hoe dan?

Siacoin was de eerste blockchain waarbij de nadruk niet lag op tokens (munten) die verhandeld konden worden door investeerders en speculanten. Integendeel zelfs, de munten van Siacoin (SC) waren uitsluitend bedoeld om te gebruiken op het platform zelf. Wat Siacoin doet? Het probeert reuzen zoals Google drive, Amazon en Dropbox van de troon te stoten. Het idee achter Siacoin is duidelijk en ligt voor de hand. Technisch is het ontzettend lastig uit te leggen aan gebruikers, waardoor het nog niet echt op grote schaal van de grond is gekomen. Maar dat kan weleens veranderen op de korte termijn.

Het ontstaan van Siacion (SC)

Siacoin is bedacht door Vorick en Champine, die destijds beide nog student waren. In 2013 werd het een echt project, waarbij een complete infrastructuur opgezet moet worden, verdeeld over alle gebruikers, om zo dataopslag goedkoop en veilig mogelijk te maken. De munten die aan de blockchain gekoppeld werden, zijn uitsluitend bedoeld om te betalen voor het opslaan van bestanden. De munt is wat we nu een ‘utility tokens‘ zijn gaan noemen, dus niet beperkt door allerlei financiële toezichtregels, die bestaan voor ‘security tokens‘. Een jaar later stichtten de ontwikkelaars Nebulous Inc. om geld binnen te halen voor de blockchain, en met succes. In 2015 ging de blockchain eindelijk live. Inmiddels is er een flinke community betrokken bij de verdere ontwikkeling en het gebruik van deze blockchain.

Hoe worden bestanden opgeslagen?

Dankzij de Reed-Solomon-code worden alle bestanden gedeeld opgeslagen over het complete netwerk, met een verdriedubbeling van de gegevens zodat zelfs het uitzetten van twee computers met een kopie van het bestand geen enkel probleem is omdat de toegang tot de bestanden nog steeds beschikbaar blijft. Want daar zit de crux van SC: alle bestanden worden opgeslagen bij de gebruikers van de blockchain zelf. Dit gebeurt wel versleuteld. Zonder private key heeft niemand toegang tot de bestanden. De geschatte uptime (24 uur beschikbaarheid) ligt tussen de 95 en 98 procent, wat iets minder is dan de conventionele cloud aanbieders (99%).

Wat gaat de toekomst betekenen voor Siacoin (SC)?

Siacoin is zo goed als decentraal. Het bedrijf achter de blockchain heeft minder dan 1% van alle tokens in handen en dit wordt alleen gebruikt voor verdere ontwikkelingen op het platform. Maar Siacoin heeft een probleem. Het idee achter de blockchain mag duidelijk zijn, maar het blijkt ontzettend lastig te verkopen. En ze doen bijna niets aan marketing.
Bepaal zelf: wil je liever een klein bedrag betalen en je bestanden bij één bekende aanbieder neerzetten of kies je voor de blockchain van SiaCoin waarbij jouw bestanden opgedeeld worden en je zelf ook ineens een host wordt voor andere mensen? De mensen en bedrijven moeten nog wennen aan dat idee. De waarde van Siacoin is inmiddels aardig aangetrokken, zeker wanneer gekeken wordt naar de totale waarde op de digitale geldmarkt zelf. Wanneer Siacoin wat beter uitgelegd wordt en echt de strijd aangaat met Dropbox en andere online opslagdiensten, dan zal de waarde van de munt een ongekende stijging kunnen doormaken omdat deze gebruikt moet worden om te betalen voor de dataopslag op de blockchain zelf en hiervoor moeten mensen dus eerst Siacoin kopen.
Tot dat moment is Siacoin vooral een manier om risicospreiding toe te passen in een portefeuille. Met de ongekend lage waarde van de munt op dit moment, zijn er immers volop kansen voor mensen die hun investering wat langere tijd willen laten staan.