NEO, de basis van een smart economie op de blockchain?

NEO is niet zomaar een blockchain. En is helaas niet zo eenvoudig uit te leggen of te begrijpen, omdat dit een blockchain is die een complete smart economie op wil zetten met verschillende lagen en speciale tokens (GAS) die gebruikt worden binnen de blockchain zelf. Deze blockchain heeft een indrukwekkende geschiedenis, waarbij de waarde van de munt eigenlijk ondergeschikt is aan het doel van de missie zelf: een platform aanbieden voor een complete digitale geldmarkt, inclusief alle mogelijke applicaties en een rekenkracht van 10.000 transacties per seconde.

Wat maakt NEO nou zo interessant?

Dit is een duidelijke 3.0 blockchain, maar werd al in 2014 opgezet door Da Hongfei en Zhang als Antshares (de naam tot 2017). Het draait hier allemaal om een open source platform met decentrale applicaties. Of de blockchain zelf decentraal is, was onenigheid over omdat bij de start de helft van de tokens vastgehouden zijn door de ontwikkelaars. Aangezien de tokens sindsdien elke jaar automatisch in omloop gebracht worden, kan er evenwel goed gesproken worden van een decentraal platform.
Dankzij het Byzantine Fault Tolerance-systeem kan het platform met gemak 10.000 transacties per seconde verwerken. Iets waar Ethereum en Bitcoin alleen maar van kunnen dromen, omdat de schaalbaarheid in deze blockchains duidelijk problemen met zich meebrengt.

Wat is het verschil tussen NEO en GAS?

Zonder technische kennis is het lastig om álles te begrijpen wat er op deze blockchain gebeurt. Om het simpel te houden: NEO-tokens zijn tokens die verbonden zijn aan de blockchain zelf en de waarde wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod, waarbij het aanbod jaarlijks stijgt. GAS-tokens kunnen alleen óp de blockchain zelf gebruikt worden, bijvoorbeeld om transactiekosten te betalen aan het NEO-netwerk of de kosten om een applicatie draaiende te houden.
Voor investeerders is NEO dus interessant, voor ontwikkelaars is GAS interessanter.

De gecentraliseerde Chinese variant op Ethereum?

NEO wordt het Chinese Ethereum genoemd, en dan op een meer centrale manier. Dit heeft te maken met het feit dat de organisatie zelf 6 van de 8 masternodes in bezit heeft en houdt, voornamelijk om de blockchain efficiënt te houden. Toegegeven, dat klinkt niet echt sexy in een wereld waarin het decentrale karakter opgehemeld wordt, maar veiligheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid moeten op de eerste plek staan. NEO wil géén Bitcoin of Ethereum worden, maar wil een sterkere speler in de toekomst worden. En de ontwikkelaars zijn hier heel hard mee aan het werk. Het uiteindelijke doel is om de NEO Foundation volledig achter de blockchain weg te krijgen. Maar dan moeten eerst de doelstellingen behaald worden, zodat dit op een goede en betrouwbare manier kan gebeuren. En zo vreemd is dat niet, want we hebben meerdere blokketens en cryptovaluta uiteen zien vallen door verkeerde beslissingen, al dan niet vanuit de community zelf. Een volledige smart economie waarbinnen digitale activa, digitaal geld en digitale identiteit gebruikt worden in applicaties en contracten is het doel van NEO. Het lijkt erop dat NEO de belofte waar gaat maken, die gemaakt is door de eerste blockchain projecten.  NEO blockchain 3.0 heeft alle potentie om te laten zien dat het wél kan. De Chinese President Xi Jinping heeft recent een zeer belangrijke rol toegekend aan blockchain technologie. NEO kan hierdoor snel een nog grotere technische voorsprong krijgen.

Hier vindt je het laatste NEO nieuws en hier kan je NEO kopen.