NEM (XEM), de superieure blockchain?

NEM (XEM) is het voorbeeld wanneer er gevraagd wordt om concrete voorbeelden van blockchain toepassingen in het dagelijkse leven. De blockchain is al gebruikt bij verkiezingen, is de basis waarop één van de grootste banken in Japan aan het werk gegaan is en moet vooral zorgen voor snelle en veilige betalingen wereldwijd. Mét lage transactiekosten. Maar als je kijkt naar de basis van de NEM-blockchain, kan je niet voorbijgaan aan het feit dat deze blokketen vrijwel overal gebruikt kan worden.

Wat maakt NEM zo ontzettend gewild?

NEM is een blockchain waarbij het mijnen van nieuwe munten onmogelijk is. Dat is een groot voordeel, want duurzaamheid en het voorkomen van verspilling van energie wordt steeds belangrijker. Waar andere cryptovaluta om deze redenen kiezen voor Proof of Stake (PoS), heeft NEM dit niet gedaan. Met een duidelijke reden: PoS zorgt ervoor dat mensen alleen munten oppotten (HODL), en dát zijn niet de mensen die je bij een actieve community wilt hebben. Het belangrijkste aan een systeem is natuurlijk dat het ook daadwerkelijk gebruikt wordt.
Daarom is hier een nieuw systeem bedacht, PoI, oftewel Proof of Importance. Om een node binnen het netwerk te worden, heb je minstens 10.000 XEM nodig (de stake) én moet je actief zijn met het versturen en ontvangen van betalingen (daadwerkelijk gebruik). Op die manier heeft NEM een grote actieve community en er wordt hard gewerkt aan de toekomst.

Wat gebeurde er begin 2019 bij NEM?

Een nieuwe voorzitter bracht een groot probleem aan het licht. NEM was letterlijk blut. Goed, de blockchain zelf niet, maar de stichting achter deze blockchain. Daarom werd besloten tot een kostenbesparing en een reorganisatie. NEM besloot ook een stemming te organiseren om de community te vragen of het akkoord was dat een deel van de reserve ingezet zou worden voor ontwikkeling. 90% stemde voor en hiermee werd de blockchain nieuw leven ingeblazen. Er is genoeg geld om minstens een jaar door te gaan met ontwikkelingen en nieuwe structurele oplossingen te vinden.
Deze brede steun vanuit de community is niet alleen hartverwarmend, het is ook een teken dat er meer dan voldoende vertrouwen is in het team en het product.  En hoe kan dat ook anders. De blockchain is helemaal nieuw geschreven in Java, dus geen kopie van een andere blockchain en de broncode is niet openbaar. NEM wordt op steeds meer plekken ingezet als een betrouwbaar ecosysteem waarbinnen stemmingen, betalingen en gestructureerd overleg mogelijk is. Hiermee is het niet de grootste blockchain, maar zonder twijfel wel een internationaal bekende blockchain die met Ripple al dan niet als concurrent bijzonder breed ingezet kan worden voor oplossingen wereldwijd. NEM had voorheen vestigingen over heel de wereld. Door de reorganisatie zijn een aantal locaties helaas gesloten. Maar dat is tegenwoordig met het overal aanwezige internet geen groot probleem.

Wat gaat NEM in de toekomst doen?

NEM is bezig met het lanceren van Catapult, een blockchain engine die publieke en private netwerken aan moet drijven, en is daarmee pionier op dit gebied. De sterke ontwikkelingen bij NEM wijzen erop dat men de schouders nóg steviger onder de blockchain gezet heeft en nu klaar is om de toekomst met beide handen aan te grijpen. De waarde van XEM zal zeker stijgen wanneer NEM erin slaagt om de roadmap succesvol te vervolgen. Hoewel XEM nu nog ternauwernood in de top 20 staat bij de cryptovaluta, is de kans groot dat deze positie aanzienlijk gaat verbeteren. Zeker nu investeerders steeds vaker kiezen voor XEM en BTC en ETH links laten liggen vanwege de problemen met de schaalbaarheid.

Het laatste NEM nieuws kan je hier vinden.