NANO, de blockchain die het echt mogelijk moet gaan maken

In 2014 werd RaiBlocks opgericht door Colin LaMahieu, een man met een visie. Zoals veel andere softwareontwikkelaars zag hij de problemen bij de grote cryptovaluta aan de horizon verschijnen. LaMahieu besloot om niet aan de slag te gaan met een bestaande blokchain, maar zette een compleet nieuw project op waarbij problemen opgelost zouden worden door verschillende systemen te gebruiken. Het uiteindelijke resultaat is NANO; de blockchain die de transacties echt mogelijk moet gaan maken en dat zonder kosten en zonder tijd. Maar hoe zit dat precies?

Wat maakt NANO zo interessant?

Al bij de oprichting werd gekeken naar de problemen bij andere blokketens. Bitcoin werd (toen) afgeschreven omdat het niet schaalbaar zou zijn. Transacties zouden heel duur worden en veel tijd kosten. Ook vielen andere opties af zoals Ethereum, omdat de opzet van deze blockchain niet geschikt was voor snelle betalingen. Maar RaiBlocks werd toch geen succes. Waarom niet? Omdat de naam simpelweg niet aansprak en niets deed voor de community. Daarom werd besloten om een nieuwe naam op het project te zetten: NANO. Dat was succesvol, want de koers van NANO steeg direct. De oude naam is nog wel relevant. Vaak wordt naar NANO verwezen met de tikker XRB, maar die hoort strikt gezien alleen nog bij de oude naam van het project.

En wat kan NANO dan precies?

NANO combineert het beste van vier verschillende systemen waardoor het meteen succesvol kon worden. Het gebruikt delegated Proof of Stake (dPoS), een combinatie tussen Proof of Stake en Proof of Work. Daarnaast combineert het de originele blockchain met DAG (directed acyclic graph), dat we ook kennen van IOTA.
Een lang en technisch verhaal? Nee, niet echt, want het kan ook makkelijk uitgelegd worden. NANO slaat je transacties op maar gebruikt daarvoor jouw eigen stukje blockchain, dat toegevoegd wordt aan de keten. De balans in jouw wallet wordt altijd up to date weergegeven, maar heeft geen invloed op de blockchain als geheel. In plaats van een eindeloze ketting, ontstaat één blokketen met een heel groot aantal zijsporen. Hierdoor verlopen transacties uiteraard veel sneller, maar er is nog een voordeel. Omdat de rekenkracht van alle gebruikers ingezet wordt, zijn er geen aparte nodes nodig die transacties goedkeuren. Daarvoor worden de gebruikers simpelweg zelf ingezet en voor jouw kleine stukje is de benodigde rekenkracht minimaal. En dat betekent dat er verder geen kosten zijn wanneer je betalingen doet of ontvangt met NANO. Inderdaad, je lees het goed, helemaal geen enkele betaling. En dan wordt het echt interessant, want dat is waar de toekomst om vraagt.

Heeft NANO de toekomst?

Zonder enige twijfel. NANO is speciaal ontwikkeld om lage kosten te hebben, snel te zijn en schaalbaar – en tegelijkertijd een hoge mate van veiligheid te bieden. Dat is wat precies wat we allemaal willen. Met het Internet der Dingen recht voor de deur, komen er veel microbetalingen aan die massaal en probleemloos moeten verlopen. Hoewel er geen smart contracts en applicaties kunnen bestaan op deze blockchain, is dat geen enkel struikelpunt. We hebben blockchain 1.0 varianten nodig die het systeem met betalingen ondersteunen. En wanneer je daarvoor niet op Bitcoin kan te rekenen, kom je tegenwoordig direct bij NANO uit, waar wel de juiste stappen gezet zijn.

Hier kan je het laatste Nano nieuws vinden.