Lisk (LSK): Ethereum, maar dan net een stukje beter

Lisk heeft vaak de bijnaam ‘Ethereum Killer’ gekregen. Dat is nooit de opzet geweest van deze blockchain, die ontworpen is door ontwikkelaars die aan de keukentafel een idee hadden en nu een van de meest grootschalige blockchainprojecten ontwikkeld hebben. Wie het over de toekomst van blockchain heeft, kan eigenlijk niet om Lisk heen. De gebruiksvriendelijkheid, de opzet en de schaalbaarheid zorgen er samen voor dat dit een van de belangrijkste projecten is. Maar waarom is deze munt zo belangrijk en wat kunnen we er mee?

Lisk versus Ethereum: omdat het kan

Om uit te leggen waarom Lisk zo interessant is, is het makkelijk om deze blockchain naast Ethereum te zetten. We zien dan dat Ethereum Solidity gebruikt, een programmeertaal die nieuw is en waar je een complete studie voor nodig hebt. Ook zien we schaalbaarheidsproblemen omdat alle dApps en smart contracts op de mainchain zelf geplaatst worden, waardoor deze steeds groter wordt.
Het team van Max Cordek heeft dit anders aangepakt. Allereerst gebruikt Lisk geen nieuwe programmeertaal, omdat er al genoeg talen zijn die gebruikt konden worden. De ontwikkelaars gebruikten daarom Javascript, de meest populaire taal die beschikbaar was. Daarnaast besloot Lisk de organisatie van de blockchain compleet anders aan te pakken.
Nieuwe dApps en uitbreidingen komen namelijk nooit op de mainchain terecht. Er worden sidechains opgezet, die autonome eenheden zijn en daarmee de mainchain nooit bezwaren of vertragen. Aangezien het aantal sidechains eigenlijk oneindig is en de sideschains ook weer vertakt kunnen worden, is er een cryptografische hemel ontstaan met een eindeloos schaalbaar platform.

De community achter Lisk (LSK)

Lisk is dus oneindig schaalbaar en toegankelijk door gebruik te maken van het populaire Javascript. Het gevolg: een enorme community met uitbreidingsmogelijkheden, omdat elke programmeur met kennis van Javascript een eigen sidechain kan maken en daar applicaties op kan bouwen als smart contracts. Dit is een sterke basis, omdat hiermee letterlijk elk bedrijf met een goede programmeur onmiddellijk deze blockchain kan gebruiken. En programmeurs zonder bedrijf achter zich natuurlijk ook.

Hoe ziet de toekomst van Lisk eruit?

Over de toekomst van Lisk is ontzettend veel te zeggen. Er zijn bijzonder veel munten in omloop en per tien seconden wordt een nieuw blok aangemaakt, inclusief 5 LSK. Maar daar ligt de kracht niet in voor de blockchain. De echte kracht heeft te maken met de schaalbaarheid, een punt waarop veel andere blockchain projecten zullen falen. We mogen niet vergeten dat de ideeën achter de blockchain enorm zijn. Het gaat hier om honderdduizenden transacties per seconde en het koppelen van data tussen allerlei verschillende platformen. Aangezien Lisk de capaciteit heeft die andere blockchains missen, is het logisch dat de meeste ogen op deze blockchain gevestigd zullen zijn de aankomende tijd. Je eigen sidechain op de blockchain met een volledige applicatie? Alles wat je nodig hebt is kennis van Javascript en wat Lisk om het platform op te komen. En gezien de schaalbaarheid van deze blockchain, kan Lisk alles zijn wat we in de toekomst nodig hebben, al dan niet gekoppeld met enkele eerste generatie blockchains.

Het laatste Lisk nieuws kan je hier lezen.