Ethereum: de grootste blockchain 2.0

Ethereum (ETH) wordt vaak vergeleken met Bitcoin (BTC), maar dit is geen goede vergelijking. Bitcoin is namelijk uitsluitend opgezet als een betaalmiddel, waarbij Ethereum een compleet platform moet zijn met smart contracts die applicaties, het ontwikkelen van eigen tokens, en beheer van dataopslag mogelijk maken. Ethereum is daarin de grootste 2.0 blockchain op dit moment, gekeken naar het aantal applicaties en de marktkapitalisatie. De volledige Ethereum blockchain is decentraal, wat betekent dat er geen censuur of ingrijpen van buitenaf mogelijk is.

ETHEREUM Kopen
ETHEREUM Kopen

Wat is nou zo handig aan die smart contracts van Ethereum (ETH)?

Grote kans dat je eerder gehoord hebt over de smart contracts, maar geen idee hebt wat je ermee kunt. Smart contracts zijn handelingen of betalingen die alleen uitgevoerd worden wanneer voldaan is aan bepaalde eisen. Dit kunnen dus automatische loonbetalingen zijn (op een vaste datum), het automatisch betalen van parkeergeld (als je op de parkeerlocatie staat) of een koelkast die eieren bestelt (voor je het laatste ei pakt). In een wereld met toenemende digitalisering en waarin het Internet Of Things geen toekomstdroom meer is, gaan de smart contracts een enorme rol van betekenis spelen. Hoe meer er automatisch kan, hoe beter het is.

Ongekende populariteit

Hoewel de naam Vitalik Buterin al geen onbekende naam was, werd zijn naam onsterfelijk toen Ethereum met de decentrale Apps (dApps) op de proppen kwam. Toen grotere bedrijven eenmaal overtuigd waren, stonden samenwerkingspartners in de rij en dat was ook te merken aan de ETH koers. Dat kan ook: Ethereum is een open source blockchain waar iedereen aan deel kan nemen. Alhoewel, je moet er wel eerst een opleiding voor volgen…

De programmeertaal van Ethereum is namelijk Solidity. Aangezien het hier gaat om revolutionaire en nieuwe functies, is het niet verrassend dat er een nieuwe taal ontwikkelt moest worden voor de implementatie. Het nadeel: andere blockchain toepassingen maken wel gebruik van programmeertalen die ontwikkelaars buiten de blockchain om ook al gebruiken.

Goedgekeurd door miners

Alle transacties op de Ethereum blockchain worden geverifieerd door de miners, die hier Ether voor krijgen als beloning. Proof of Work mining wordt gezien als het grootste struikelblok voor Ethereum (ETH), omdat het niet meer van deze tijd zou zijn. Op dit moment is Ethereum aan het werk om in de toekomst over te gaan op het Proof of Stake (PoS) protocol. Hoe dit precies gaat gebeuren wordt steeds duidelijker, maar is zeker pas eind 2019 of begin 2020 aan de orde.

Is ETH dan wel toekomstbestendig?

Jazeker wel, want Buterin en andere ontwikkelaars zijn bijzonder goed op de hoogte van de problemen en de vele mogelijke oplossingen:

Niet alleen dat is een reden om te geloven in Ethereum. Deze blockchain heeft een enorm leger aan community-leden, partnerbedrijven en ontwikkelaars die dagelijks aan de blockchain werken of aan nieuwe contracten en applicaties met het oog op de toekomst. Het mag dan een 2.0 blockchain zijn, maar dat betekent geenszins dat het ondergeschikt is aan de 3.0-varianten. Ethereum blijft in de toekomst een belangrijke speler op de digitale markt en als blockchain voor tal van ontwikkelingen. Zeker nu de Ethereum ontwikkelaars duidelijk en intens samenwerken met de community en luisteren naar feedback.

Dat maakt de blockchain zelf interessant, maar ook het investeren in ETH is voor veel mensen een interessante optie, zeker met de juiste risicospreiding over verschillende cryptovaluta.

1) ⭐ Q: Hoe kan ik Ethereum kopen?
1
1) ⭐ Q: Hoe kan ik Ethereum kopen?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Voorheen kon je Ethereum alleen kopen op cryptocurrency beurzen, tegenwoordig is het mogelijk om simpel en snel Ethereum te kopen met iDEAL.
answered

2) ⭐ Q: Hoe bewaar ik mijn Ethereum veilig?
1
2) ⭐ Q: Hoe bewaar ik mijn Ethereum veilig?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Er zijn diverse hard- en software wallets voor Ethereum beschikbaar, om deze te kunnen gebruiken heb je wel enige technische kennis nodig. Maar je kan het ook anders doen. Triaconta biedt gratis veilige opslag aan, hierdoor kan iedereen veilig investeren in Ethereum.
answered

3) ⭐ Q: Investeren in Ethereum, of toch mijn risico spreiden?
1
3) ⭐ Q: Investeren in Ethereum, of toch mijn risico spreiden?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Ethereum is een van de oudste cryptocurrencies, gelanceerd in 2015. De koers na lancering was € 0.25 welke groeide naar € 1.300 in januari 2018 (+519.900%!), jammer genoeg daalde de koers na deze all time high naar een prijs van ~€ 200 (-85%). Risico spreiding door meerdere cryptocurrencies te kopen in een Bundel kan daarom een goed idee zijn.
answered

4) ⭐ Q: Wat is de toekomst verwachting van de Ethereum koers?
1
4) ⭐ Q: Wat is de toekomst verwachting van de Ethereum koers?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen die mogelijk de koers van Ethereum naar nieuwe hoogtes kan stuwen. De eerste is de introductie van een nieuw algoritme genaamd proof-of-stake (lancering in 2021). De ander is de groei van DeFi (decentralised finance), dit zijn bedrijfen die blockchain applicaties maken waarvoor Ethereum perfect is. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de ETH koers sterk gaat stijgen.
answered