Dogecoin: van grappig naar serieus

Internet ‘memes’ (uitspraak: miems) zijn niet meer weg te denken uit het huidige door social media beheerste internet. Zelfs al ben je de term meme nog nooit tegen gekomen, je bent er ongetwijfeld mee in aanraking gekomen. Een grappig plaatje al dan niet met een leuke tekst die supersnel zijn weg vindt op duizenden social media accounts en internet forums noemen we een meme. Het is een merkwaardig verschijnsel: iedereen kan een tekst verzinnen bij een plaatje en de meest populaire combinatie wint en wordt het meest gedeeld.

Doge Kopen
Doge Kopen

Dogecoin als meme coin

Waarom heeft Dogecoin al sinds 2013 als cryptovaluta overleefd ondanks het feit dat de grappige munt alleen gebaseerd lijkt te zijn op de memes met het Japanse Shiba Inu hondenras? Dogecoin is een fork van Litecoin en bedacht door Billy Markus en Jackson Palmer als een leuke, makkelijk te verkrijgen en makkelijk te gebruiken cryptomunt. De munt zou hierdoor beter aanslaan bij het algemene publiek. Dit alles vond plaats in een tijd waarin vooral nerds en cyberpunks met Bitcoin heel erg serieus de wereld wilden veranderen.

Volgens de Dogecoin bedenkers was iedereen vergeten dat je ook heel veel plezier kunt hebben met cryptovaluta en blockchain. Zo brachten Dogecoin donaties een Jamaicaans bobslee team naar de winterspelen en wordt spontaan Dogecoin ingezameld voor een Nascar raceteam met financiële problemen. De boodschap van plezier maken en samen kunnen helpen werd een groot succes en de populariteit van Dogecoin is nog steeds heel groot.

Populariteit eerst, waarde pas later

Er zijn nu meer dan 100 miljard Dogecoin en elke Dogecoin kan worden verdeeld in 100 miljoen koinu. Het feit dat een koinu of een volledige dogecoin absoluut niets waard was in 2013 heeft deze munt juist geholpen om zeer populair te worden. De munt begon als een grap tegen alle serieuze cryptovaluta met geen ander doel dan er plezier aan te beleven. Zelfs met een kleine investering was je al snel een miljonair in Dogecoin en mensen gaven zonder terughoudendheid duizenden dogecoin weg als fooi om te laten merken dat ze een reddit of twitter bericht leuk vonden. Ook werden miljoenen Dogecoin vergokt omdat het toch maar waardeloze fiches in een wat uit de hand gelopen cryptovaluta grap waren.

Netwerk effect

Het aantal gebruikers in 2017 en 2018 groeide exponentieel, en de vraag groeide mee. Cryptovaluta beurzen begonnen de munt op te nemen vanwege de aanhoudende verzoeken van heel veel gebruikers. Door het netwerkeffect en zonder dat het de bedoeling van de oprichters was, werd het een munt met werkelijke waarde. Dogecoin heeft nu een marktkapitalisatie van meer dan 300 miljoen dollar en is echt één van de gevestigde cryptovaluta. Het heeft een notering op cryptovaluta beurzen in de hele wereld, een duidelijke eigen cultuur en een enorme gebruikersbasis met een die-hard fans. Is het nu dan ineens afgelopen met het op grote schaal weggeven van Dogecoin? Integendeel, Dogecoin, nu het echt wat waard is, wordt op grote schaal gebruikt om te doneren aan goede doelen. Voor bronnen voor schoon water in Kenia of hulphonden voor kinderen met een handicap wordt makkelijk geld bij elkaar gebracht in Dogecoin.

Onverwacht betrouwbaar

De Dogecoin belandde onlangs onverwacht op een derde plek in een rangschikking van de meest veilige blockchains. Veel veiliger dan de meeste andere proof-of-work cryptovaluta door het enorm grote aantal gebruikers en transacties. Wat betreft de kosten van een 51% aanval is Dogecoin duurder dan zelfs Litecoin of Bitcoin Cash. Ook toepassingen zoals DogePal voor simpele betalingen via email laten ook de andere kant zien van Dogecoin. In zijn kern is de technologie vergelijkbaar met Litecoin en Bitcoin. Betrouwbaarheid, nauwelijks transactiekosten. een bijna religieuze aanhang en voortdurende populariteit maken deze munt, ondanks het feit dat het als een grap is begonnen, een goede aanvulling op onze Penny Stock Bundel en een populaire losse cryptovaluta.