Chainlink (LINK): essentieel voor alle blockchains

Een onafhankelijk onderzoek van het Insights Network met deelnemers uit meer dan 100 landen toont aan dat Chainlink technologie essentieel is voor de betrouwbaarheid van smart contracts. De markt gelooft in het systeem dat Chainlink  (LINK) levert en dit zal de belangstelling van institutionele beleggers voor dit token vergroten.

Chainlink Kopen
Chainlink Kopen

Een onafhankelijk onderzoek van het Insights Network met deelnemers uit meer dan 100 landen toont aan dat Chainlink technologie essentieel is voor de betrouwbaarheid van smart contracts. De markt gelooft in het systeem dat Chainlink levert en dit zal de interesse verhogen van institutionele investeerders.

Waarom is Chainlink essentieel?

Een smart contract is eigenlijk niet zo slim. Het neemt voorgeprogrammeerde beslissingen op basis van de beschikbare gegevens. Het is betrouwbaar voor alle deelnemende partijen omdat het voorspelbaar is. Het doet altijd precies hetzelfde in dezelfde situatie voor iedereen. Het probleem met veel smart contracts is dat ze afhankelijk zijn van gegevens uit de echte wereld om beslissingen te nemen. Wat is de prijs van appels, wat is de waterstand, wat is de temperatuur en zelfs zoiets simpels als welke dag het is en hoe laat. Het algoritme is alleen betrouwbaar voor zover de gegevens die het ontvangt betrouwbaar zijn. Wat dringend nodig is, zijn betrouwbare bronnen van informatie over de werkelijke gebeurtenissen en de mogelijkheid om deze geverifieerde informatie aan een blockchain aan te bieden voor gebruik door smart contracts. Zo’n betrouwbare bron die gegevens levert wordt een “Oracle” genoemd. Chainlink fungeert als een schakel tussen deze geverifieerde dataleveranciers of “Oracles” en alle smart contracts op alle mogelijke blockchains.

Waarom decentraal beter is?

De unieke eigenschap van een smart contract in een blockchain is het onafhankelijk functioneren zonder dat je op een derde partij hoeft te vertrouwen. Eenmaal gestart blijft het contract automatisch de beslissingen nemen die in de code zijn vastgelegd. Smart contracts krijgen nu hun externe gegevens over gebeurtenissen in de wereld meestal uit een gecentraliseerde gegevensbron. Dit maakt de gegevens die worden ontvangen kwetsbaar voor hacken of manipulatie. De verkeerde gegevens zouden betekenen dat je smart contract de verkeerde geautomatiseerde beslissingen neemt. En als het resultaat van die beslissing grote hoeveelheden geld verplaatst dan wil je zeker weten dat je op de gegevens kan vertrouwen.

Wat je echt nodig hebt is een gedecentraliseerde leverancier van onafhankelijke betrouwbare data. Alleen hiermee kun je voldoende vertrouwen op de juiste werking van het smart contract. Dit is nu mogelijk met het Chainlink consensus mechanisme, waarbij meerdere verschillende onafhankelijke “orakels” de benodigde data verzamelen en delen. Omdat de orakels volledig gedecentraliseerd zijn, en data uit meerdere bronnen gecombineerd wordt is de kans groter dat de geaggregeerde gegevens geldig zijn.Veel groter in ieder geval in vergelijking met gegevens uit één gecentraliseerde bron. Zou je de werking van het smart contract willen manipuleren met de instroom van verkeerde gegevens dan moet elk orakel tegelijkertijd gehackt worden. Dit wordt steeds moeilijker met meerdere aanbieders.

Chainlink in de praktijk

ChainLink functioneert als een tussenlaag tussen dataleveranciers (orakels) en datakopers (slimme contracten). Chainlink wordt daarom de app store van blokketendata genoemd. Net zoals Apple zelf geen Apps maakt en zowel profiteert van de makers van de Apps als de gebruikers van de Apps, zal ChainLink profiteren van zowel de aanbieders als de afnemers van betrouwbare data voor blockchains.

Kopers betalen in LINK

Het aantal smart contracts en smart contract platforms is de afgelopen twee jaar snel gegroeid en op dit moment is er geen andere manier om betrouwbare data naar het smart contract te krijgen. Stel je eens voor dat je een smart contract bouwt dat op basis van een bepaalde voorwaarde een bedrag van 1 miljoen dollar verplaatst naar de winnaar. Zou je dit contract, dat zelf wordt geverifieerd en beveiligd door duizenden computers in de blockchain, laten beslissen over deze stap op basis van één enkele gegevensbron? Absoluut niet natuurlijk, en je bent ook bereid te betalen voor betrouwbare data. Hoeveel je wilt betalen hangt af van wat er bij het contract op het spel staat.

Aanbieders zetten LINK in.

Natuurlijk zijn er nu al veel grote bedrijven die betrouwbare gegevens aanbieden over het weer, de beurskoers, de files of het resultaat van de laatste voetbalwedstrijd. Al deze bedrijven kunnen met ChainLink heel makkelijk hun data op de nieuwe smart contractmarkt verkopen en zo een nieuwe bron van inkomsten verkrijgen. Om te kunnen deelnemen zullen ze wel een bepaalde hoeveelheid LINK-tokens als onderpand moeten vastleggen. Als ze meer LINK als onderpand reserveren, hebben ze meer kans dat hun gegevens gebruikt worden en zij dus betaald.

Chainlink prijs / toekomst

Iedereen kent het wel: Als de Bitcoin-prijs daalt, daalt de hele cryptomarkt. Maar de situatie is niet voor alle cryptovaluta zo simpel: soms zijn er individuele cryptomunten die het juist goed doen tijdens een Bitcoin uitverkoop. In de Bitcoin crash eind oktober zette Chainlink juist een nieuwe hoogste koers neer. Het individuele vertrouwen van de markt in dit project overstijgt dus vele malen het vertrouwen in de cryptovaluta markt als geheel.

In de afgelopen maanden was er een dalende aanbod van Chainlink tokens op cryptovaluta beurzen. Dit creëert bij gelijke of stijgende vraag natuurlijk een voortdurend positief effect op de prijs. Chainlink investeerders tonen hiermee ook aan dat ze de munt als investering voor langere tijd zien en plaatsen de tokens na aanschaf dus op hun eigen wallet. Dit maakt Chainlink beter bestand tegen marktbrede prijsdalingen.

Zilliqa (ZIL) en Ontology (ONT) hebben integratie van onafhankelijke orakels aangekondigd met Chainlink (LINK). De Amerikaanse multinational Oracle bekend van zijn databases werkt samen met 20 geselecteerde startups om Chainlink nodes te lanceren in de Oracle Cloud Infrastructure en Chainlink te integreren met met de smart contracts op Oracle’s eigen blockchain platform. We verwachten dat meer blockchains zullen volgen bij het overnemen van orakels via Chainlink voor veilige en betrouwbare real-time datastromen voor hun smart contracts. Elke koppeling van Chainlink met een blockchain of een dataprovider verhoogt de waarde van het ChainLink netwerk.

Risicospreiding

Chainlink (LINK) is ook onderdeel van onze Top 30 Bundel. De bundel bevat de 30 meest populaire cryptovaluta van dit moment en spreidt in één keer je investering over alle categorieën cryptovaluta. Maar natuurlijk kan je ook los Chainlink kopen met iDeal of een van onze andere betaalmethoden.