Wat is ‘automatisch bijkopen’ precies en waarom zou ik dit willen?

Het doel van de Automatisch bijkopen service is het verlagen van het risico in een dalende markt, ook wel Bear Market genoemd. Dit doet de service door een deel van je investering niet in crypto te steken, maar apart te houden voor een later moment. De Automatisch bijkopen service kijkt namelijk periodiek wat de waarde van de cryptocurrencies doen en als de dienst ziet dat er goedkoop ingekocht kan worden dan koopt hij automatisch bij, uiteraard aan de hand van vooraf ingesteld regels. Op deze manier zorg je voor ‘Dollar Cost Averaging‘.

Hoe werkt de ‘automatisch bijkopen’ service?

Als je de optie automatisch bijkopen tijdens het aankopen van cryptocurrencies aanzet zal een deel van je investering niet worden gestoken in de aankoop van die cryptocurrencies op dat moment, maar zal dat deel bewaard worden om op een later moment bij te kopen. De hoeveelheid die niet wordt geïnvesteerd is afhankelijk van de gekozen strategie. Er zijn drie verschillende strategieën die gekozen kunnen worden en elk van de strategieën heeft zijn eigen sterke kanten.

Er zijn twee settings die ingesteld kunnen worden:

  1. Welk percentage van je investering in euro wordt gehouden. Bij bijvoorbeeld 10% en een investering van €1.000 wordt er €100 bewaard voor een later moment.
  2. Tijdsinterval dat de service jouw crypto moet bijwerken. Dit kan wekelijk, elke 14 dagen of maandelijks.

Deze tool kent 3 verschillende strategieën:

Percentage euro vastgezet t.o.v. totale investering 15%
Automatische interval 30 dagen

De “Comfort” instelling is een gematigde instelling die een goede balans heeft tussen risico verlaging en toch optimaal koersstijgingen benutten. In deze instelling houd je 15% van je investering veilig in euro terwijl de andere 85% kan groeien. In de “Comfort” instelling wordt er een keer per 14 dagen gekeken of er bijgekocht moet worden of niet.

Voorbeeld van deze strategie: Als je voor €1.000 investeert zal er voor €850 aan cryptocurrencies gekocht worden. De andere €150 wordt bewaard voor als de prijzen een keer dalen, om op die momenten voordeliger inkopen.

Percentage euro vastgezet t.o.v. totale investering 10%
Automatische interval 14 dagen

Verwacht jij dat er een stijging aankomt maar wil je niet 100% risico blijven lopen. Dan is de ‘Forward’ instelling de beste keuze voor jou. Deze instelling investeert het grootste percentage direct in crypto en houdt slechts een beperkt budget over om op een later moment bij te kopen. Op die manier profiteer je het meest van stijgingen maar houd je toch een slag om de arm om bij te kopen mocht de koers toch dalen.

Voorbeeld van deze strategie: Als je voor €1.000 investeert zal er voor €900 aan cryptocurrencies gekocht worden. De andere €100 wordt bewaard voor als de prijzen een keer dalen, om op die momenten voordeliger inkopen. Elke 14 dagen wordt er gecontroleerd of er bijgekocht moet worden. 

Percentage euro vastgezet t.o.v. totale investering 30%
Automatische interval 7 dagen

Wil je risico mijden boven alles? Dan is de ‘Secure’ instelling de beste keuze voor jou. Deze instelling houdt het grootste percentage in euro, maar investeert toch een groot deel in crypto om toch mee te profiteren bij een stijging. Doordat er een hoog percentage in euro houdt, kan er veel worden bijgekocht bij een daling om op die manier zo veel mogelijk cryptomunten te verzamelen.

Voorbeeld van deze strategie: Als je voor €1.000 investeert zal er voor €700 aan cryptocurrencies gekocht worden. De andere €300 wordt bewaard voor als de prijzen een keer dalen, om op die momenten voordeliger inkopen. Elke 7 dagen wordt er gecontroleerd of er bijgekocht moet worden.

Wanneer wordt er automatisch bijgekocht?

Elke keer als de tijdsinterval verloopt controleren wij of de koersen zijn gedaald en als deze zijn gedaald zal er automatisch worden bijgekocht van de cryptocurrencies die je hebt.

Hoeveel wordt er automatisch bijgekocht? Gaat het instappen of wordt in één keer het budget opgemaakt?

Elke strategie heeft een ‘ideale percentage aan euro’ t.o.v. van je crypto, bijvoorbeeld 10% in de Forward instelling. Als de waarde van je crypto zakt, zal automatisch het euro percentage oplopen. Als er tijdens het controleren blijkt dat het euro percentage hoger is dan 10% van de totale waarde zal er crypto bijgekocht worden om het euro percentage weer terug te brengen naar 10%.

Rekenvoorbeeld bij Forward strategie met alleen Bitcoin:

Je hebt voor €1.000 geïnvesteerd, hiervan wordt €900 in Bitcoin gestoken en bij, bijvoorbeeld, een Bitcoin koers van €9.000 ontvang je 0.1 BTC. De overige €100 wordt bewaard voor later. Als Bitcoin zakt naar €8.000 euro zal je 0.1 BTC nog €800 waard zijn, en daarnaast heb je nog €100 vast staan waardoor je totale positie €900 waard is. Het euro percentage is hierdoor opgelopen tot: €100 / €900 = 11.11%. Om dit percentage terug te brengen naar 10% zal er voor €10 Bitcoin bijgekocht moeten worden tegen een koers van €8.000, dus je zal 0.00125BTC bijkopen. Je totale positie zal dan 0.10125 BTC en €90 bedragen.

Kan dit ook bij losse crypto of alleen bij een bundel?

Automatisch bijkopen kan voor zowel losse cryptocurrencies als voor bundels. Bij een bundel zal de waarde van alle cryptocurrencies als één geheel worden beschouwd.

Kosten

Wij brengen geen extra kosten in rekening voor het gebruik van zowel handmatig of automatisch bijkopen. Wel worden de kosten die voor instappen gelden in rekening gebracht, je betaalt dus niks extra voor het gebruik van deze dienst. Zie hier voor de reguliere kosten voor instappen.